Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

 Societat

En les properes setmanes la Generalitat actuarà en una fossa comú de la Guerra Civil a Miravet, tal com estava previst al Pla de fosses que impulsa el departament d’Afers Exteriors i Relacions Institucionals. Serà la primera intervenció en una de les 123 fosses de combatents de la batalla de l’Ebre que hi ha localitzades al territori.

Malgrat l’empresonament del seu conseller, Raúl Romeva, la intervenció dels comptes de la Generalitat per part de Madrid o l’aplicació de l’article 155, la planificació per localitzar i exhumar les més de 500 fosses que hi ha Catalunya segueix endavant. Com ha explicat la Secretària General de Relacions Institucionals, Carme Garcia, el contracte per dur a terme aquestes actuacions es va licitar a l’agost i per tant, no està afectat pel control financer imposat al setembre.

“Aquest contracte ja està en marxa i és un contracte que no es pot aturar des de cap punt de vista legal. Pel que respecta a la planificació d’obertura de fosses està en marxa i estem complint la planificació”, ha afirmat Garcia.

Actualment es troben treballant a les terres de Ponent però en breu començaran les actuacions a les Terres de l’Ebre i el Priorat, on hi ha documentades fins a 123 fosses comunes de la Batalla de l’Ebre. “Abans de finalitzar l’any farem una intervenció important a Miravet”, ha avançat la responsable del departament de Relacions Institucionals.

De fet, a la planificació presentada el passat 28 d’abril a la Fatarella, es descriu que aquesta actuació consistiria en una “ampliació de la documentació disponible, prospecció i recollida de restes òssies en superfície, anàlisi antropològica i genètica”.

Entre les Terres de l’Ebre i el Priorat s’han localitzat 123 fosses de combatents, entre confirmades i provables. A hores d’ara també es té coneixement d’un mínim de 291 desapareguts, dels quals, 174 són casos denunciats per famílies. Una xifra molt menor a la que s’espera trobar quan s’exhumin les fosses.

En paral·lel es segueix treballant en el programa d’identificació genètica amb les restes òssies del Memorial de les Camposines. Fins al moment s’han fet 37 identificacions gràcies a les mostres d’ADN aportades pels familiars.

 

 

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s